Tuesday, October 10, 2017

4 TANDA BAYI MERAGAM BILA MULA TUMBUH GIGI

Anak Kak Fiza mula tumbuh gigi pada usia 8bulan. Agak lambat juga kan sebab rata2nya ada yang 4bulan dah mula tumbuh. Majoriti 6bulan la.

Gigi kacip bawah dan atas tumbuh serentak 2batang bawah dan 2batang atas. Dia tak pulak meragam. Biasa je dan seawal 6bulan memang dia kuat makan. Lambat sikit memang mengamuk nak makan.


1. Kurang Selera Makan
3 minggu sebelum checkup 15bulan, dia mula meragam. Asyik mengempeng je. Dah tak selera nak makan..dan langsung tak nak makan. Jadi bila dia tak nak makan, mengempeng je lah dia...huhu

2. Suka Mengigit
Abang2 dulu kuat gigit. Orang kata gatal gusi nak tumbuh gigi tu. Anak dara ni pun sama la jugak. Tapi dia tak minum botol...ibu jadi mangsa..😅. Mungkin dapat legakan gusi dia kan..

3. Masuk jari dalam mulut.
Betul jugak ni sebab memang ada juga habit dia mcm tu. Sekarang dah tak de. Air liur pun dah kurang meleleh.

4. Menangis dan meragam
3 minggu jugak la Kak Fiza tak boleh berenggang dengan dia. Asyik nak berkepit je.

Bila Akak google banyak lagi rupanya tanda2 anak2 ni bila mula nak tumbuh gigi. Tapi yang 4 ni memang penangan Qisya Azzahra la...

Nanti nak tulis entry nak bagi anak selera makan lak..

Kak Fiza
Sungai Petani

BAYI MERAGAM NAK TUMBUH GIGI

Assalamualaikum...

Lamanya blog Kak Fiza bersawang...huhu. Keadaan memaksa untuk sesuatu yang lebih penting. 

3 minggu berhadapan dengan dak Qisya yang langsung tak nak makan. Hanya susu ibu semata2. Kita pun dah penat asyik mengempeng je kejanya...😂😂. Sebelum tu, Abang Ngah kena campak. Kuarantin la kejap takut berjangkit. Alhamdulillah kuat jugak antibodi anak dara ni. Belum ada tanda2 berjangkit pun lagi..



Walaupun 3minggu Qisya tak nak makan, berat dia masa check up 15bln baru Alhamdulillah. Belum jatuh border kuning la. 

Rupanya nak tumbuh gigi. Gigi atas dah nak naik yang ke 3 dan ke 4. Yang bawah naik yang ke 3. Dannn..baru 3hari ni selera dia bagai di pam2. Pantang nampak pegang something mesti dia menjerit nak nak...haha

Ni lah pengalaman akak yang pertama anak meragam nak tumbuh gigi. Abang long dengan Angah dulu relax jer. Tau2 tengok ada gigi. Setiap perkembangan anak ni tak sama kan.

Korang ada pengalaman anak meragam tumbuh gigi? Meh la sharing dengan akak ni...😊😊


JOM SERTAI KAMI TAMBAH PENDAPATAN

 ANDA INGIN MENCARI SIDE INCOME❓ ANDA INGIN BERNIAGA DENGAN MODAL MINIMA❓ Jom sertai kami sebagai Perunding Takaful di Muqmeen Group (MG). A...