Saturday, May 10, 2014

Daun Sireh Membantu Menegangkan Kulit

Ramai dikalangan kita sudah melupakan petua-petua lama nenek moyang kita dulu. Penggunaan herba traditional memang sinonim kepada mereka dizaman dahulu. Sebab itu, jika kita semua lihat, walaupun mereka telah berusia tetapi ada dikalangan mereka masih awek muda kan?. Herba tradisional mempunyai khasiat semula jadi yang baik untuk kecantikan.

Berikut adalah beberapa herba yang anda boleh amalkan untuk mendapatkan kulit wajah yang berseri.

Minyak Biji Bunga Matahari
  • Minyak biji bunga matahari kaya dengan bahan antioksidan dan dikatakan dapat mengurangkan pembentukan melanin yang membawa kesan bintik hitam pada wajah dan menjadikan warna bibir lebih gelap.
  • Kajian klinikal mendapati minyak biji bunga matahari dapat menghasilkan vitamin E dan vitamin F untuk menghasil­kan kulit lembut dan menambahkan kelembapan kulit agar kulit tidak kering.
  • Ia juga membantu menganjal dan menghaluskan kulit di bibir dan pipi.
  • Bahan pigmen khas minyak biji bunga matahari juga membuatkan warnanya tahan lama dan tidak luntur.


Minyak Jojoba

  • Minyak jojoba mampu menyeimbangkan kadar sebum di kulit wajah dan bibir. Ia juga menjadikan bibir lebih mulus dan berseri.
  • Menurut satu kajian, minyak jojoba membantu menghilangkan bakteria yang menjadi punca kepada pelbagai masalah kulit melalui tindakan bahan aktif anti-bakteria di dalam minyak jojoba.


Sirih

  • Sirih bertindak sebagai antiseptik wajah dengan menghapuskan kuman dan bakteria di permukaan kulit.
  • Ia kaya dengan bahan flavonoid dan polyphenol yang meresap ke dalam kulit untuk menegangkan kulit yang kendur.


Limau purut

  • Limau purut mengandungi asid sitrik semula jadi yang membantu mengekalkan kelembapan kulit.
  • Ia juga membantu merangsang pertumbuhan sel baru yang seterusnya membuatkan kulit menjadi lebih lembut dan cerah.

Bagi mendapatkan perlindungan yang lengkap selain daripada penggunaan Herba Traditional ini, anda juga perlu konsisten dalam pengambilan Vitamin E dan SPF bagi membentuk lapisan perlindungan untuk kulit anda. Ia membantu dalam pengekalan keanjalan kulit sekaligus melambatkan proses penuaan

Sebagai pilihan SET KULIT daripada SHAKLEE adalah terbaik bagi memastikan kulit anda sentiasa sihat & awek muda.No comments:

SEDIAKAN HIBAH TAKAFUL ATAU TUNAI SEGERA SEHINGGA RM500,000 KEPADA YANG TERSAYANG

HANYA RM100 SEBULAN UNTUK PAMPASAN MINIMA RM350,000 DAN BERGANDA UNTUK KELUARGA ANDA.. Risiko ada dimana-mana. Tidak kira tua ataupun muda. ...