Wednesday, September 14, 2016

KETAHUI CARA MUDAH MENCEGAH ZIKA

Demam Denggi pun kita dah kecoh..inikan pulak wabak baru sekarang ni ZIKA. Dah heboh kan sbb dah masuk Malaysia. Ada kat Singapore pun kita kat sini dah risau sangat2 dah. Sekarang terbaru dah jadi 4 kes kat Malaysia. 
Semestinya tumpuan lebih kepada ibu hamil. Tapi bukan ibu hamil shj tau. Kita pun mesti berjaga2 terutama kanak2 dan warga emas.


KES PERTAMA VIRUS ZIKA:

Warga emas 58 tahun yang menetap di Klang yang baru balik daripada melawat anaknya Singapura pada 19 Ogos 2016. Beliau alami demam berpanjangan dan telah disyaki tanda-tanda seperti virus ZIKA.

Ujian darah yang dilakukan memang menunjukkan beliau alami gejala virus ZIKA.Kes PERTAMA JUGA MELIBATKAN WANITA HAMILDan terbaru, suaminya juga turut dijangkiti. Pastinya kita yang terlebih risau kan. Akak sendiri kalau nmpak nyamuk kat rumah pun dah risau..😂😂Dan tadi kat berita tghari ada lagi 2 kes...huhu


Apa itu virus ZIKA?

Virus ini ditemui pada tahun 1947 di hutan Zika Uganda dan ia bukanlah penyakit yang baru di negara benua Afrika itu. Virus ZIKA ini adalah daripada nyamuk Aedes yang merupakan pembawa denggi dan juga chikungunya.

Wabak ini semakin meluas sejak tahun 2015 bermula di negara Brazil.
Simptom virus ZIKA:

Ia memang seakan seperti demam denggi dan mungkin akan lebih teruk jika tidak dicegah awal.

i. Demam berpanjangan dengan suhu panas melebihi 3 hari.

ii. Sakit kepala sangat

iii. Sakit saraf dan lenguh di seluruh badan menyebabkan badan jadi lesu.

iv. Ruam-ruam merah di kulit

v. Mata kemerahan menunjukkan dalaman badan yang tidak sihat.

Kesan virus ZIKA terhadap ibu mengandung:

Bagi ibu mengandung dalam Trimester 1 dan 2, boleh membantukan perkembangan otak. Kepala dan otak mengecil.

Dan jika ibu dalam trimester 3, ia boleh membawa maut kepada bayi tersebut.

Perlu diingat ye yang virus ZIKA ini tiada vaksin dan ubat untuk ubati. Bergantung sepenuhnya kepada sistem imun badan kita sendiri untuk melawan.
Cara untuk kuatkan sistem imun badan adalah:

Dengan mengambil Nutriferon.

Walaupun tiada kajian secara spesifik yang mengatakan boleh lawan virus ZIKA ataupun denggi dengan Nutriferon tetapi ada 6 sebab mengapa ia sangat-sangat membantu sistem imun badan kita.

6 sebab Nutriferon boleh bantu sistem imun badan lawan ZIKA dan denggi.

1. Kajian dilakukan ke atas manusia terbukti bahawa campuran fitonutrien yang berkesan & selamat memberi sokongan imun yang tepat pada peringkat sel.

2. Meningkatkan paras interferon dalam badan secara semulajadi.

Dalam badan semua orang ada inferferon iaitu sebagai signal untuk dihantar ke sel darah putih untuk mengaktifkan sistem pertahanan badan kita.

Interferon adalah kumpulan protein yang sangat penting dalam sistem imun tubuh & paling mahal.

So bila ambil Nutriferon ini, akan meransang interferon dalam badan kita.

Dan nak tahu tak?

Teknologi sekarang telah ciptakan ubat Interferon untuk digunakan merawat Hepatitis B, Aids dan kanser.

Tetapi harganya sangat mahal. Satu suntikan dalam harga RM5,000 ke atas ataupun mungkin lebih mahal sekarang rasanya.

Dan ada kajian dilakukan kesan sampingan ambil ubat Interferon ini adalah peningkatan kandungan toksin tinggi dalam badan terutamanya di hati.

Nutriferon lebih selamat kerana ia berasaskan tumbuhan semulajadi kan. Iaitu tumbuhan biji labu, biji plantago, Bunga Safflower dan Honey Suckle Jepun.


Kandungan Nutriferon

3. Diciptakan oleh penemu interferon iaitu saintis Jepun Dr Yasuhiko Kojima pada 1954.

4. Nutriferon adalah satu-satunya di dunia oleh pihak Shaklee dan rumusannya di patentkan ekslusif.

Sebab itu, tiada syarikat lain ataupun mana-mana individu pun boleh tiru penghasilan Nutriferon ini.

Pastinya sebelum boleh dipatentkan ekslusif, Nutriferon telah dilakukan pelbagai ujian yang sangat ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan juga prestasinya.

Bukan calang-calang kan.

5. Kajian selama 40 tahu untuk menghasilkan Nutriferon nie tau.

Sepanjang 40 tahun, terlalu banyak tumbuhan dan sebatian dilakukan sebelum Dr Yasuhiko Kojima menemui 4 tumbuhan yang bantu meningkatkan interferon secara SEMULAJADI.

6. Sejak Nutriferon dibangunkan, beberapa kajian klinikal ke atas manusia telah didokumenkan (maksudnya secara rekod hitam putihnya) keberkesanan suplemen ini.

Dimuatkan dalam jurnal perubatan, seperti Journal Gastroenterology,Clinical Pharmacology and Complementary Medicine iaitu mengetengahkan pelbagai faedah Nutriferon itu sendiri.

Selain Nutriferon, boleh gunakanHerbal Blend Cream untuk sapu kulit luaran kita. Tujuannya untuk elak nyamuk datang gigit atau hinggap.

Ramuan dalam herbal blend cream membuatkan nyamuk tidak suka untuk datang hinggap tau.

Pastikan Nutriferon dan Herbal Blend Cream adalah stok wajib sebagai first aid di rumah kita. Dan suplemen ini boleh diambil daripada kanak-kanak hingga dewasa.

Bila datangnya wabak virus ZIKA ataupun denggi ataupun chikungunya, memang cepat sangat menularnya. Takkan kita nak berkurung dalam rumah sentiasa kan.

So lengkapkan dan kuatkan sistem imun badan keluarga kita dengan suplemen/vitamin disamping langkah berjaga-jaga yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan. Supaya di kemudian hari kita dpt elakkan diri dari terkena jangkitan ini.Utk sebarang pertanyaan dan konsultasi boleh la hubungi akak yer..012 4513311


No comments:

SEDIAKAN HIBAH TAKAFUL ATAU TUNAI SEGERA SEHINGGA RM500,000 KEPADA YANG TERSAYANG

HANYA RM100 SEBULAN UNTUK PAMPASAN MINIMA RM350,000 DAN BERGANDA UNTUK KELUARGA ANDA.. Risiko ada dimana-mana. Tidak kira tua ataupun muda. ...