Saturday, July 31, 2010

Inject 3bln @ 6.5kg

Update:

khamis 29 julai pi inject 3bulan...

Berat: 6.5kg
panjang/tinggi: 63cm
ukur lilit kepala: 39.5cm
Dada: 40cm

tu je...bz dgn mcm2 benda' hehehe

Tuesday, July 27, 2010

Hadif vs Susu Botol

Syukur Alhamdulillah...hari nie Hadif Irsyad dah mula nak hisap susu ibu dgn botol..biasanya ibu train time Hadif Irsyad lali tgh2 mlm tu...pagi ni ibu bagi dia nak plak hisap..ibu x nak sonok lagi tp satu perkembangan yang bagus utk ibu & Hadif Irsyad..semangat ibu nak mengepam pun kembali bila anak ibu dah mula nak botol...

hari ni ibu dah mula berjinak2 nak hantar resume..nak cari kerja la...abah sorang keja mmg xcukup..so ibu kena la berkorban..lagipun hutang PTPTN ibu sape nak bayar kan??dah lama tertunggak..huhu

ibu kalau boleh nak start keja lepas raya so skrg ni mula2 la survey & nak tempat yang dekat je gn rumah..memilih plak tu' hihi..ibu tak risau sbb byk je lubang keja area damansara/TTDI nie..yang penting xnak memilih keja..hopefullly ibu dpt keja yang bagus & rezeki utk anak ibu ye..setiap anak kan ada rezeki masing2..

hepi 3month my lil' prince

Alhamdulillah..hari ni Hadif Irsyad dah 3bulan..skrg ni ibu selalu je taip Hadif Irsyad..nak tau kenapa??ibu & Abah suka panggil HAdif tp nenek, atok, mak sedara & sepupu2 Hadif Irsyad suka panggil Irsyad (disingkatkan jd Isad)..:)..mana2 lah ye sayang...

skrg ni kuat melalak la..nak tido je nangis..minum susu pun dah makin kuat' hihi..
Alhamdulillah..semoga Hadif Irsyad sihat..khamis nie kita gi cucuk ye sayang..

weekend gi rmh anak sedara hubby kat Bangi...dia baru pindah situ..semua sedara sebelah hubby ada la..kak ipar baru 1st time tgk Hadif Irsyad...bila Hadif Irsyad melalak sbb nak tido..dia suh ibu buatkan bubur nasi' dia ckp baby lapar..xcukup susu' huhuhu...

ibu tau la..ibu yang jaga baby kan...mmg kalo time nak tido skrg nie kuat btol dia melalak..kalo bagi nenen dia gigit..mmg sah2 la nak tido...ibu xnak la melawan ckp org tua kan..ibu diam je..biar lah..anak ibu cuma minum susu ibu kan...nanti sampai masa ibu masak la apa2 yang boleh di makan...tp bukan skrg..baru 3bulan..skrg pun baby dah sihat membesar bagai juara ye..syukur Alhamdulillah..nikmat susu ibu..

ibu dgn abah akan membesarkan sayang dgn cara tersendiri & InsyaAllah hanya yang terbaik utk anak ibu..semoga dipermudahkan...Amin

Friday, July 16, 2010

2month old

update:

dah 2bln+..Hadif Irsyad dah pandai mcm2:

~ dah boleh tegakkan kepala..dulu goyang2 lagi, skrg dah tegak

~ dah pandai angkat tangan minta diangkat (dua2 tangan dia tegakkan ke atas)

~ pantang dengar bunyi mula la dok mencari

~ susahnya nak tido di siang hari..dlm dok tepuk2, boleh lagi dia senyum kat ibu

~ tiap hari kat bawah apartment nie..ada la keja mengetuk barang2 yang dibuang..apa lagi mula la mata anak ibu dibuntangkan..bulatnya mata..(mcm nak gi sound je kat pengutip brg terbuang tu suh ketuk jauh ckit' huhu)..paling geram bila time dia nak tido ada lori gas /ais cream/paper lama...dok ping pong' aduhh..sabar je lah...

~ rapat btol dia dgn abahnya...wpun mengantuk bila abahnya sampai rmh..mesti mata kembali bulat' huhu

~ dah pandai gigit nipple ibu' huhu (sakit la sayang)..bila hisap susu boleh nak main2 lagi..senyum2

~ dah pandai mengamuk bila xde org tgk2 kan dia..xboleh kena tinggal sorang

~ dah pandai main air liur' apa lah anak ibu nie..

~ suka isap jari sampai berbunyi..last2 tido

~ time ibu nak mandikan..dia dah tahu..bila bogelkan dia, dia dah angkat tngan kaki..bila sampai bilik air lagi la dia suka..mmg dia suka main air..dia dah 'cam' (kenal pasti) suasana bilik air..

~ tgh mlm suka ajak ibu sembang (berbual)..lps tu baru nak tido

apa lagi ek?suka ibu tgk anak ibu dah pandai mcm2...xsabar nak tunggu Hadif Irsyad boleh meniarap, merangkak, berjalan & etc..

semoga anak ibu membesar dgn sihat & sempurna..jadi anak yang soleh ye sayang...

SUSU..

sesape yang terbaca post ibu nie leh la suggest apa ptt ibu buat..huhuhu

2-3hari nie kuantiti susu ibu makin kurang la..adakah:

1) sbb ibu tgh 'gigih' dok gantikan puasa?? (maklum la masa pregg thn lepas byk sgt tinggalkan puasa)

2) sbb ibu dah xpernah pump susu?? (Hadif Irsyad tak nak isap dgn botol dah..dah banyak kuantiti susu ibu bazirkan/buang sbb bila dah panaskan dia xnak isap botol..nak direct je)

3) sbb lain??


semoga ibu dapat susukan Hadif Irsyad sehingga 2thn+..Amin

Saturday, July 3, 2010

Sweet Cute Baby Smile Contest!!!

Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

1st time ibu nak join contest nie tp xde gambar Hadif Irsyad yang menarik..pape pun ibu cuba je dulu' hehe
so..pada sesape yang nak join boleh la klik Sweet Cute Baby Smile Contest

Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

dan para blogger boleh la melayari blogshop nie yang baru saja dilancarkan Babyku Cute Collections

Ini lah gambar si comel ibu (bagi ibu lah)'...ibu snap pic ni pagi nie..jenuh gak nak agah2 dia suh dia senyum..ini lah hasilnya..


Nama Baby: Muhammad Hadif Irsyad
Umur: 2bln +
Nama Ibu: Afriza bt Abu Hasan

Inject 2bln @ day 66

khamis lepas (1 july) gi inject Hadif Irsyad 2bln...kesiannya anak ibu kena cucuk..nangis time cucuk tu je lah kejap..pahtu masuk bilik DR buka baju semua..dah senyum2 dgn DR tu..good boy' hehe..

Alhamdulillah...Hadif Irsyad tak demam..misi tu ckp inject yang baru tu..apa ntah namanya ..Dtap kot' maaf kalo salah ejaan..hehe..

update 2bln:
Berat: 5.8kg
Tinggi: 63cm (tingginya anak ibu ni)

settle semua balik rmh..singgah kedai nasi ayam seksyen 6..beli bungkus..xlarat masak wei..huhu
sampai rmh pun dah kul 3 lebih..(gi klinik ptg)..

bila2 free ibu update latest pic..

Thursday, July 1, 2010

Rutin Harian sejak jd Ibu & Fulltime Housewife

masuk bulan June nie rutin harian ibu mcm sama je..xleh nak elak pape pun' hehe..

5.00 - 6.30am ~ ibu bangun pump susu..lps tu Hadif Irsyad pun bangun..ek uk ek uk bunyinya' hehe..pahtu ajak berbual..bagi nenen dulu pahtu ibu trus gi mandi & solat..

6.30 - 7.30 am~ time ni dah alihkan Hadif Irsyad dari bilik..main2 gn abah dia sblm gi keja..dekat kul 7.30 mesti dia sambung tido kat ruang tamu (depan TV)' hehe..time ni la ibu buat sarapan utk abah (my hubby)..skrg nie sarapan pun dah ringkas2..penat ooo..mcm xcukup tido je' huhu..sambil tu masuk baju dalam mesin basuh..pandai2 la mesin tu buat keja..haha

7.30 ~ 9.30 am ~ ibu sambung tido..temankan Hadif Irsyad (alasan..padahal ngantuk)..pukul 8.30 - 9.00 mesti anak ibu bangun'..macam dah terbiasa plak..lps bagi nenen (mkn lagi)..siap2kan dia utk mandi' anak ibu nie suka main air' tgh mandi air sejuk pun ajak ibu berbual2 lagi..sejuk tetap sejuk' haha..

9.30 - 11.30 ~ Hadif Irsyad sambug tido..xpayah tepuk2..siap semua ibu pakaikan baju..letak je atas tilam, mata dah lali...dia tido kejap je..kdg2 sampai stgh jam..kdg tu tak sampai pu..huhuhu..time nie lah ibu nak mandi n basuh baju Hadif Irsyad..basuh tgn tu' hehe..siap mandi sidai baju + baju yang asst ibu mesin td..kemas2 rmh ckit..kdg2 tu xsempat pun nak mandi..dia dah bangun..bila bangun apa lagi kan..nenen la..sblm dia bangun ibu pump susu dulu..

11.30 - 1.00pm ~ time nie, ibu layan tenet / menonton tv..kdg2 Hadif Irsyad tido..kalo tak tido pun..bagus sgt dia..tp suka ajak ibu berbual..nak senyum2..nak di agah2..kan sayang kan...hehehe

1.00 - 3.00pm ~ lps je solat..ibu sambung tido dgn Hadif Irsyad..kalo ada mood lebih layan tenet..lipat baju yang bersepah tu..check2 order yang masuk (sejak lama bercuti order dah kurang' kena buat promotion semula nie...huhuhu)..mkn time..msk apa yang ptt je sbb sorang nak mkn..mkn pun xsempat nak telan..kunyah2 ckit berdesup masuk perut..pastu trus tgk anak...haha

3.00 - 5.30pm ~ selalunya time ni Hadif Irsyad tak tido..dia teman ibu menonton TV' hahaha..tgk keadaan cuaca gak..kalo panas awal la ckit ibu mandikan hadif Irsyad..pahtu apa lagi lps mandi mesti mata dah terlentok..nk tido..time ibu mandi n solat n etc

5.30 - 7.30 ~ time ibu menonton TV..biasanya time nie samada Hadif Irsyad tido/jaga..ikut mood dia la tu..yang pasti kul 6 - 7.30 tu dia jaga..sorang2 dok berbual sbb ibu masak dinner time nie..

7.30 - 9.30 ~ solat maghrib...dinner time lps abah balik keja..time ni anak ibu nak tido tapi saja tahan mata tu nak main2 dulu ye..ajak org berbual..bagi susu pun xnak tido lagi

9.30 - 11.30 ~ time tido Hadif Irsyad biasanya 10pm ke atas tp kalo dah ngantuk sgt kul 9 dah lelap..ibu pun ikut tido lps sttle semua keja..

11.30 - 5.00am ~ biasanya Hadif Irsyad akan bangun kul 1 pagi..ibu bagi nenen trus dia tido semula...& bangun pulak kul 3pagi..kalo dia baik kul 4/5 baru dia bangun..ok la tu kan...baiknya anak ibu ni..itu baru pe' el 2 bln ek' hehehe

JOM SERTAI KAMI TAMBAH PENDAPATAN

 ANDA INGIN MENCARI SIDE INCOME❓ ANDA INGIN BERNIAGA DENGAN MODAL MINIMA❓ Jom sertai kami sebagai Perunding Takaful di Muqmeen Group (MG). A...