Tuesday, April 4, 2017

KETAHUI CARA MUDAH MENGATASI ANEMIA

Assalamualaikum..

Anemia atau kurang darah merah. Ada tak yang pernah alami? Biasanya Anemia ni sinonim dengan mummy pregnant kan.

Sememangnya wanita dan remaja perempuan lebih berisiko mengalami anemia kerana wanita lebih terdedah pada kekurangan zat besi yang lebih banyak berbanding lelaki, sedangkan keperluannya dalam sehari adalah tinggi.Dalam sehari, setiap wanita akan kehilangan kira-kia satu hingga dua miligram (mg) zat besi melalui perkumuhan secara normal. Ketika kedatangan haid, misalnya, kehilangan zat besi boleh bertambah hingga satu mg lagi.

Apabila mengalami anemia, hemoglobin (HB) di dalam sel darah merah akan berkurangan. HB ni adalah pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Otak memerlukan oksigen dan zat makanan yang cukup untuk berfungsi dengan optimum.Apa Penyebab Anemia?
 • Kehilangan darah yang disebabkan pendarahan haid yang berlebihan, radang perut, kanser kolon dan usus, atau fibroid rahim.
 • Diet yang tidak seimbang dan ketidakeupayaan badan untuk menyerap zat besi disebabkan oleh gangguan atau penyakit usus.
 • Sesetengah ubat, mineral dan makanan juga boleh mengganggu penyerapan zat besi
 • Kehamilan disebabkan peningkatan isipadu darah ibu mengandung bagi memenuhi keperluan pertumbuhan fetus.
 • Ketidakupayaan badan untuk menyerap zat besi disebabkan gangguan pada usus

Tanda-tanda Anemia pula kita boleh lihat apabila:
 • Muka Pucat
 • Rasa letih lesu dan tidak bermaya
 • Sentiasa rasa pening
 • Rasa pitam bila bangun (sakit kepala/pening)
 • Kebas/sejuk kaki dan tangan
 • Rasa mengah dan berdebar-debar (sesak nafas)
 • Degupan jantung laju
 • Kuku mudah rapuh


Penyakit anemia ni perlu dirawat dengan segera dan tak boleh dibiarkan tanpa rawaran. Pelbagai masalah boleh berlaku jika dibiarkan berlarutan:


 • Denyutan jantung yang tidak teratur yang boleh menyebabkan sakit jantung
 • Masalah kesihatan semasa mengandung yang boleh menyebabkan kelahiran bayi pramatang atau kelahiran bayi kurang berat
 • Melambatkan pertumbuhan mental dan fizikal kanak-kanak
Ujian darah perlu dilakukan untuk mengetahui adakah kita kurang darah merah ni. Jika kadar hemoglobin dalam darah kurang dari 11 bermakna kita sedang alami penyakit anemia atau kurang darah merah.

Kalau untuk wanita hamil Set Anemia untuk keperluan ibu hamil ada Kak Fiza kongsikan pada entry yang lepas. Dan untuk mereka yang tidak hamil juga boleh menggunakan set asas tersebut. Selain set tersebut, Vivix juga boleh membantu.
Bagaimana Vivix ni membantu pengidap Anemia atau kurang darah merah ni?
Vivix menjadi pilihan utama disrbabkan ianya mudah diamalkan. Hanya sesudu sahaja. Mudah bagi mereka yang sukar dengan pengambilan vitamin yang banyak. Vivix sememangnya terbaik untuk sel tubuh kita dan baik untuk sel darah merah.

Kembali kepada fungsi asas Vivix dimana Vivix mempunyai 4 mekanisme penuaan tahap sel dan Vivix ni memberi impak terhadap sel.

Vivix juga mempunyai Antioksidan yang tinggi, jadi dapat membantu menghentikan proses kimia yang menyebabkan Kanser dan juga antivirus. Vivix juga melindungi sel sekaligus sel kita terpelihara dan dapat kurangkan kesan anemia.

Polifenol dan Resveratrol pula melindungi dan mengukuhkan sistem imun, melawan sebarang jangkitan dan bakteria. Jadi, sel tubuh akan lebih kuat dan penghasilan sel darah merah dapat dihasilkan dengan lebih sihat.

Jadi, ingat Anemia mesti ingat Vivix tau.

Ingin dapatkan Vivix Tonik Ajaib ni, boleh terus wsap Kak Fiza 0124513311. InshaAllah, konsultasi terbaik akak berikan nanti.Atau boleh klik link dibawah untuk pembelian terus di website Shaklee yang mana sangat mudah.
Sekiranya anda berminat menjadi Pengedar Shaklee terus hubungi 0124513311. Kak Fiza memerlukan pengedar di Seluruh Malaysia termasuk Indonesia, Singapura dan Brunei.


Kehadiran anda sangat diperlukan.

No comments:

SEDIAKAN HIBAH TAKAFUL ATAU TUNAI SEGERA SEHINGGA RM500,000 KEPADA YANG TERSAYANG

HANYA RM100 SEBULAN UNTUK PAMPASAN MINIMA RM350,000 DAN BERGANDA UNTUK KELUARGA ANDA.. Risiko ada dimana-mana. Tidak kira tua ataupun muda. ...