Saturday, November 13, 2010

Banjir

Alhamdulillah..kini banjir dah pun reda..syukur sgt2...apa2 pun terpaksa kita semua terima ujian & dugaan dariNya dengan redha dan hati yang lapang...ada hikmah disebalik setiap kejadian...

kampung ibu pun alami banjir yang dashyat...selama ni..hampir 30thn (oppsssss semakin berumur la' huhu)...belum pernah alami banjir yang mcm ni teruk..semua penduduk kampung terpaksa dipindahkan ke kwsan lebih selamat..syukur alhamdulillah rumah kami selamat dari dinaiki air..mungkin sebab tinggi...yang pasti boleh dok dlm rumah je lah..buka pintu rumah keliling penuh dengan air...hari ke-2 banjir..mkn nasi berlaukkan ikan haruan kering..nyum2 (menurut emak la.)

disaat banjir yang melanda kampung..ibu dah otw nak balik kampung..disebabkan jalan penuh air..malam 1hb tu..ibu, abah & HI terpaksa bermalam di Yan, Kedah..rumah SIL..ptg 2hb baru la ibu bertolak balik ke kampung..

Terima kasih kepada blog Omaq untuk gambar-gambar banjir di Perlis yang tertera di bawah ini...dan byk lagi kat blog Omaq ni..

gambar banjir perlis kedah 1

Banjir kawasan Arau… dekat dengan masjid Negeri Arau

gambar banjir perlis kedah 2

Rumah dekat simpang Arau Gial dekat simpang taman bersatu

gambar banjir perlis kedah 3

Banjir di Repoh

gambar banjir perlis kedah 4

Taman Rekreasi Tasik Melati

gambar banjir perlis kedah 5

Ni daratan ke lautan? - Kawasan sawah...habis semua..:(

gambar banjir perlis kedah 6

Kawasan Sekolah Jaafar Hassan penempatan banjir (inilah dia sekolah ku..)

gambar banjir perlis kedah 7

Sekolah Santan yang dilanda banjir


Highway


KANGAR: Bilangan mangsa banjir yang dipindahkan di Perlis meningkat dengan sehingga petang ini seramai 1,096 mangsa dipindahkan ke sembilan pusat pemindahan, menurut jurucakap Bilik Gerakan Banjir Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Perlis. Kebanyakan mangsa ditempatkan di Sekolah Menengah Datuk Jaafar Hassan iaitu seramai 386 orang, Sekolah Kebangsaan Batu Bertangkup (383), Sekolah Kebangsaan Titi Tinggi (112), Maktab Rendah Sains Mara Beseri (69) dan Dewan Sivik Arau (60). Lain-lain pusat menempatkan antara tujuh hingga 30 mangsa sehingga pukul 5.30 petang. Hujan masih berterusan di Perlis.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Batu Bertangkup, Ali Ismail, berkata lima buah kampung telah dilanda banjir sejak petang Sabtu lalu iaitu Kampung Sungai Buluh, Kampung Batu Bertangkup, Kampung Padang Melaka, Kampung Baru Panggas dan Kampung Guar Medan Gatal. Mangsa di lima kampung ini mula dipindahkan pada 4.00 pagi tadi apabila paras air di dua batang sungai ialau Sungai Buluh dan Sungai Batu Bertangkup mula melimpahi tebing.

“Penduduk diarahkan keluar dari rumah masing-masing berikutan jalan ke kampung-kampung tersebut telah dinaiki air di paras pinggang,” katanya. Ali berkata, 10 kenderaan pacuan empat roda dari Kelab Pacuan Empat Roda Perlis membantu memindahkan mangsa ke pusat pemindahan manakala Jabatan Bomba dan Penyelamat serta Jabatan Pertahanan Awam menggunakan bot memindahkan mangsa banjir.

JKM turut menyalurkan bantuan berupa tikar, selimut dan makanan kepada mangsa di pusat pemindahan. Seorang warga emas, Rokiah Awang, 70, dari Kampung Batu Bertangkup terpaksa didukung bagi menyelamatkan diri setelah rumahnya yang didiami bersama seorang anak lelaki dan seorang cucu lelaki dinaiki air awal pagi. “Air di rumah makcik naik paras dada, habis semua kelengkapan rumah seperti perabot ditenggelami air, ” katanya.


Sumber: Berita Harian

No comments:

SEDIAKAN HIBAH TAKAFUL ATAU TUNAI SEGERA SEHINGGA RM500,000 KEPADA YANG TERSAYANG

HANYA RM100 SEBULAN UNTUK PAMPASAN MINIMA RM350,000 DAN BERGANDA UNTUK KELUARGA ANDA.. Risiko ada dimana-mana. Tidak kira tua ataupun muda. ...